Bart Verschoor

Bart (1965)  woont en werkt in Amsterdam, is vader van Barten (1997) en Tessel (1999) en echtgenoot van Annemarie (1968.)

Van jongs af aan werkt Bart met zijn hoofd en handen met hout, staal en composieten. Aansluitend op de  technische middelbare school volgt er een olympische windsurf carrière tot en met de olympische spelen van 1988.

Professioneel wedstrijd zeilen op de jachten die hij mede zelf bouwde was het gevolg van een wens de composiet bouw van de schepen en het professioneel zeilen onder de knie te krijgen.

Na zeven jaar reizen in relatie tot het windsurfen, zeilen en boot bouwen koos Bart er voor om met zijn vrouw in Amsterdam te verblijven om in Nederland te wonen en het werk werd voortgezet als zelfstandig installatie bedrijf voor beslag aan dek en tuigage van zeilschepen , het mede bouwen van hout composiet jachten en mede ontwikkelen in Nieuwzeeland en uiteindelijk importeren van de Bull 7000 een trailerbare en snelzeilende boot.

Na een aantal jaar vond Bart een nieuwe uitdaging in het beheersen van het ambachtelijk meubelmaken en houtcomposiet boten bouw, werkend en wonend in een oude tramremise te Amsterdam Oud West.

Na dat het verblijf in de oude tramremise werd beëindigd kochten Annemarie en Bart een oude garage in Amsterdam die Bart vernieuwbouwde tot woning voor het gezin.

Wegens het verlies van de werkplaats ruilde Bart het ambachtelijke meubelmaken in voor het bouwen van interieur op lokatie. En voor eigen werk ruimte/ Atelier  zocht Bart naar een boot die groot genoeg was en niet te groot voor de maximaal toegestane afmeting in de grachten van Amsterdam. Het resulteerde in het kopen en inkorten van een 18 meter oude motordekschuit waar hij vervolgens een nieuwe opbouw , motor en interieur voor op en in bouwde.

In 2013 bood de gemeente Amsterdam een kavel aan waar Bart een atelierwoning voor ontwierp om vervolgens ook zelf te bouwen met niet te vergeten familie en vrienden die een professionele en ook vrijwillige hand aanboden.

De interesse voor ecologisch verantwoorde materialen toepassen voor de bouw verwerkte Bart in een plan dat resulteerde in een Atelierwoning gebouwd voor wat betreft de bovenbouw bijna volledig uit ecologisch verantwoord hout namelijk de  constructie, isolatie en gevelbekleding. De energie behoefte is ontwikkeld tot een zelfstandige installatie met als bron de zon met een PVT – Water – Water Warmtepomp installatie op het dak en tot nu toe voor het nog te kort aan elektra met de wind via een windmolen van een boer in Friesland met als verwarming energie kosten van € 33 / md.

Sinds 2014  geniet  de architectuur en de daar bij behorende projectorganisatie de meeste aandacht om optimaal en professioneel ontwerp en organisatie werk te bieden voor het werk in opdracht. Dit werk gaat wat Bart betreft samen met een sterke voorkeur om te ontwerpen met de mogelijkheden en onmogelijkheden die voortkomen uit de keuze voor – zo veel als mogelijk – ecologisch verantwoorde bouwmaterialen.

Een klein deel van de tijd kan Bart zich nu richten op vrij werk dat bestaat uit vrij woning ontwerp/maquettebouw, beeldhouwen en houten boten bouw.

Sinds 2014 werkte  Bart voor een vijftal opdrachtgevers . Hij begeleidt en coacht de opdrachtgever tijdens het ontwerpen, de projectorganisatie, de werkvoorbereiding en de uitvoering.

Dit werk is voort gekomen uit de wens van de opdrachtgevers als particulier en architect om zelf verantwoordelijk te zijn voor het gehele proces van ontwerp tot en met het bouwen. Dit zonder architect of aannemer te zijn. De architect heeft immers niet altijd vanzelfsprekend zelf gebouwd en de particulier niet de wetenschap geleerd om architect te zijn. Bart heeft de vaardigheid bouwen, organiseren en ontwerpen in de praktijk geleerd. Men vond zo de sparing partner in Bart om mee samen te werken.

Sinds 2017 is er het streven om op korte termijn de economische potentie van het kavel waar de atelierwoning nu op staat te benutten door een zelfstandig achterhuis te bouwen van 142 M2 GO Met als voorwaarden dat de daar uit voort komende verdiensten weer geïnvesteerd worden in de atelierwoning ,de aanleg van een grote dak moestuin tussen de atelierwoning en het achterhuis voor eigen consumptie en bereiken van zeer lage maandelijkse lasten op lange termijn met als gevolg meer tijd voor het creatief vrije werk.

Deze Atelierwoning aan de Vrouwenmantelstraat was in ontwikkeling september 2017 en is inmiddels gerealiseerd in september 2018 door een viertal fulltime en een drietal parttime leerlingen – ervarene  onder begeleiding van Bart Verschoor. Eerst was het de keuze om een bekend aannemer deze woning te laten bouwen wegens de inmiddels voornamelijk overbelaste handen. Maar wegens de wens van een aankomend bouwer het vak te leren in de praktijk vond bart de motivatie zo meer beginnende bouwers te vinden.

Een vast team van 4 personen hebben ieder als zelfstandige in Bart zijn opdracht en onder zijn begeleiding de woning gebouwd.

Inmiddels  in 2018  heeft Bart volledig zijn aandacht gevestigd op woningontwerp  in opdracht en het besteden van vrijgekomen tijd aan het maken van eigenwerk.

Het eigenwerk bestaat voornamelijk uit het ontwikkelen van een tweetal ontwerpen van voorbeeld woningen, .Deze beide woningen worden ontworpen als vrijstaande autonome woningen. De autarchie is voor Bart de toekomst gezien het bijdragen aan een schonere wereld en het gezonde en mooie leven wat je daar mee kan bereiken.

Tijdens het jaar 2019 gaat Bart eerst naar Noorwegen met de fiets op studiereis langs diverse architecturale bezienswaardigheden in de vorm van boot en huis. Zie titel studiereis voor een beknopt verslag.

Bij terugkomst uit Noorwegen is er een overeenkomst getekend voor het ontwerpen van een zo veel als mogelijk autonome woning in Oosterwold ( bij Almere )

https://maakoosterwold.nl/

Met veel overtuiging wordt daar nu in 2019 aan gewerkt, het bestuderen van de natuur en architectuur omtrent de autonomie kreeg een zeer productief karakter omdat het studie werk direct toegepast kan worden.

Het eigen werk waar Bart eigenlijk structureel zijn vrijgekomen tijd aan wilde besteden is nu wel even ingeruild voor werk in opdracht maar ook precies wel op het zelfde vlak.

De reis naar noorwegen heeft bovendien ook nog er voor gezorgd dat er een zeilboot gebouw gaat worden in nabij Trondheim voor Bart en met bart . Het is het voornemen om de boot te gebruiken om regelmatig te vertoeven midden in de waddenzee natuur voor het opladen van de batterij en voor het ervaren van bart zijn ideale ontwerp werkzaamheden kantoor aan boord. Misschien kan het ook de opdrachtgever zijn die in deze omgeving dat zou willen ervaren weg van alles alle ruimte tot denken in balans met de natuur aan al het moois dat er nog gemaakt kan worden.

wordt vervolgd ………………..

Hier onder een link naar  twee interviews.

AT5 De straten van Amsterdam : http://www.at5.nl/video/135501

AT5 Bouw Woon Leef : https://youtu.be/OD32Hk–7jg?list=PL81eCobtai3uwYXiNCSJC4bZTRwYu4NvF